Voedingsadviezen

Voedsel is de brandstof die onze 'motor' draaiende houdt. Het geeft energie, levert bouwstoffen, zorgt dat we optimaal functioneren en bevordert herstel. Maar eten is ook plezierig en vormt een belangrijk onderdeel van ons sociale leven. Onze eetgewoonten zijn meer een 'sociaal culinair gebeuren' geworden in plaats van wat het zou moeten zijn: een uitgebalanceerde voeding voor een gezonde levenswijze. Een gezonde trek, de natuurlijke stimulans om te eten, is verdrongen door gewoontes. De voeding die we dagelijks tot ons nemen veroorzaakt een aantal ernstige ziekten, waarvan hart- en vaatziekten, overgewicht, verschillende soorten kanker en spijsverteringsstoornissen de koplopers zijn. Ze worden niet voor niets 'welvaartsziekten' genoemd.

De slechte westerse eetgewoonten hangen nauw samen met de voortgang van onze productie- en consumptiemaatschappij. Tijdens de vorige eeuwwisseling heeft een grotere welvaart geleid tot het eten van fabrieksmatig vervaardigd voedsel (dat toen als 'luxe' werd beschouwd), met hoge percentages vetten, zout en suiker. Natuurlijk had ook de voedselindustrie voordelen: de producten waren schoon, betrouwbaar en vrijwel overal verkrijgbaar, maar dat leidde in latere jaren, zoals we zelf kunnen constateren, tot overdadig gevulde supermarkten.

Door de vele publicaties die ons dagelijks onder ogen komen, weten we dat ongezond eten allerlei onaangename consequenties met zich meebrengt. Een eenzijdig dieet kan nare kwalen veroorzaken, waarvan stress en zenuwaandoeningen slechts voorbeelden zijn. De kans op een allergie, speciaal voor bepaalde ingrediënten in de voeding, is niet uitgesloten en zowel geestelijke als lichamelijke klachten komen in alle vormen voor.

De voedingsadviezen die in het consult worden gegeven, zijn zoveel mogelijk aangepast aan de huidige manier van eten. Een te grote omslag in het voedingspatroon is voor niemand haalbaar. De adviezen zorgen wel altijd voor een goede zuur/base verhouding en worden aangepast aan het klachtenpatroon en de temperamenten.

 

terug naar natuurgeneeskundig consult