Temperamentenleer

Lucht/Vuur/Aarde/Water

Hippocrates beschreef ze al zo'n 400 jaar voor Christus; de vier temperamenten Lucht, Vuur, Aarde en Water. Zijn theorieën zijn door verschillende mensen verder uitgewerkt en aangepast. In de 'moderne' indeling geven de vier temperamenten die we allemaal in ons hebben, eenvoudige handvatten om beter om te gaan met de karaktereigenschappen die we hebben; die we met vreugde omarmen of wellicht proberen te onderdrukken.

Met een gezichtsdiagnose en een vragenlijst kunnen we je geboortetemperament en een eventueel afwijkend huidig temperament vaststellen. Hoewel iedereen alle temperamenten in zich heeft, is er altijd een temperament dat overheerst. Dit termperament kan versterkt worden en er kunnen bruggen geslagen worden tussen het geboortetemperament en het huidige temperament. Je krijgt aanwijzingen voor je voeding, hobby, beweging en sport, kleurgebruik, creativiteit en algemene tips voor het dagelijks leven.

Voorbeeld

Een aardetype houdt bijvoorbeeld van duidelijkheid en veiligheid. Dit type heeft tijd nodig om vertrouwen te stellen in een nieuw patroon en zo de blokkade te slechten. Eenmaal overtuigd, zijn ze niet meer te stoppen. Het aardetype dat 'vastroest' in starheid wordt een melancholicus. Diepe indrukken geven diepe pijn. Aardetypes krijgen sneller problemen met harde/droge weefsels zoals botten, spieren, huid, nagels en haren en doen er daarom goed aan voeding te voorzien van extra calcium. In de hobbysfeer versterkt het aardetype zijn goede eigenschappen door te gaan tuinieren, bij sporten kun je denken aan boswandelingen en duursporten, creatief met klei, beeldhouwen, ambachtelijk werk.

Iemand die zowel aarde als lucht in zich heeft, kent de conflicten: het 'luchtige' type dat van het een naar het ander wil dwarrelen kent ook de eigenschappen van de aarde die regelmaat en duidelijkheid nodig heeft. Een mooie brug is in dit geval te bouwen door deze persoon te laten trommelen: leef je uit, maar wel in een vast ritme.

Door beide eigenschappen op deze manier tot uiting te laten komen, verdwijnen frustraties en zit de persoon beter in z'n vel, wat ook weer een goede gezondheid bevordert. Want lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Dit is uiteraard maar een korte beschrijving, slechts bedoeld om een beeld te geven van de bedoeling. Wanneer je hiermee aan de slag wil, wordt er gekeken naar wat er bij jou persoonlijk past.

De temperamentenleer is een vast onderdeel van een geneeskundig consult maar deze methode kan ook op zichzelf staand, of in combinatie met de overige behandelingen van BalanZ prima worden ingezet!

terug naar natuurgeneeskundig consult