Het is alweer even geleden dat je een nieuwsbrief van BalanZ ontvangen hebt; er was simpelweg niet veel te melden. Inmiddels heb ik weer allerlei wetenswaardigheden voor je verzameld. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee!

Met hartelijke groet,

Desiree Smulders


Nascholing

Dit jaar stonden alle nascholingen in het teken van mineralen & vitaminen: behalve de invloed op de gezondheid van (een tekort) aan de diverse bestanddelen, zijn ook de mogelijkheden voor inname via Schüssler celzouten, voeding & edelstenen uitgebreid aan bod gekomen.

Uiteraard pas ik deze kennis toe bij probleemgerichte consulten. In 2010 is er tijdens de nascholingen aandacht voor obesitas, drainage (afvoer van afvalstoffen) en een aanvulling op de phytotherapie (kruidengeneeskunde).

 

Benutten van betaalde premie

Het aantal mensen dat optimaal gebruik maakt van de betaalde premie voor natuurgeneeskunde groeit. Zoals je waarschijnlijk weet worden ALLE behandelingen bij BalanZ vergoed indien je aanvullend verzekerd bent. Zelfs bij een minimale aanvullende verzekering kun je al snel elke zes weken komen voor een (massage)behandeling voordat je het maximum bedrag van vergoeding bereikt. Preventief en ontspannend – zo'n moment voor jezelf kan nooit kwaad!


Wil je dat natuurgeneeskunde uitvoeriger vergoed wordt?

Geef dit dan aan bij je zorgverzekeraar. Dat vergroot de kans op verbetering!

 

Rechtop lopen is van belang voor je gezondheid. Hierdoor open je je blaas meridiaan en zorg je er voor dat je energie vrijelijk kan stromen. Omdat je blaas meridiaan in verbinding staat met al je vitale organen voorkom je dat er blokkades ontstaan. Rechtop lopen betekent met rechte schouders. Het acupunctuur punt Du Mai 20 (dit is het punt waar je fontanel zich sluit) naar de hemel gericht en het acupunctuur punt Du Mai 1, het perineum (dit is het punt tussen anus en geslachtsdeel) naar de aarde gericht. Verder is belangrijk de knieën altijd iets gebogen te houden, zodat rond de knie geen blokkades ontstaan. Als je daarnaast ook nog een beetje glimlacht, trek je gezondheid en vitaliteit naar je toe en voel je je goed. Probeer het maar!

 

En ook Goed slapen is van belang. Slapen heeft meerdere functies ten aanzien van ons leervermogen en het verwerken, sorteren of afvoeren van informatie. Je geheugen schoont zich op terwijl je slaapt. Zo kan het gebeuren dat je na een nachtje slapen ineens de oplossing ziet! Probeer wel om ontspannen in slaap te vallen; alleen dan wordt je ook uitgerust wakker.

 

Stress kun je tegengaan door te kauwen: door het kauwen daalt de aanmaak van het hormoon cortison.

 

Ook het lezen van een goed boek laat het stresspeil dalen. Zes minuten lezen is al voldoende; en het moet beter werken dan muziek luisteren, wandelen of thee drinken!

 

Een goed verzorgd bloemen boeket in je gezichtsveld zorgt er voor dat negatieve gedachten en gevoelens naar de achtergrond verdwijnen. Kleur en geur doen meer dan je denkt!

 

In dat kader is het ook leuk en goed voor je gezondheid om zelf natuurlijke parfum te maken.

Neem hiervoor 2 kopjes water en 1 kopje bloesem naar keuze. Leg de bloesem op een kaasdoek en hang dit over een kom. Giet er zoveel water overheen dat de bloesem onder water staat. Dek de kom toe en laat dit een nacht staan. Druk het vocht uit de doek in de kom. Het geurende water laat je in een pannetje zacht sudderen tot de helft verdampt is. Het overgebleven deel laat je afkoelen en doe je in een flesje. Het parfum is 1 maand houdbaar.


Een ander, nog makkelijker te maken parfum bevat simpelweg jojoba-olie en de essentiële olie(en) van je keuze! Gebruik bijvoorbeeld 5 ml jojoba en 2-3 druppels essentiële olie. In een rollertje makkelijk mee te nemen, maar ook thuis eenvoudig vanuit het potje achter je oren of op je hals aan te brengen. Je geniet dan niet alleen van de geur, maar ook hebt ook meteen baat bij de geneeskundige werking van de olie!

 

Dat de natuur veel in zich heeft blijkt ook uit een onderzoek door de universiteit van Rochester. Hun conclusie is dat een natuurlijke, groene omgeving mensen socialer maakt en ze dichter bij zichzelf brengt. Onder invloed van de natuur zijn mensen eerder geneigd om een bijdrage te leveren aan de gemeenschap, dan in een kunstmatige omgeving. Ze blijken zelfs vrijgeviger te worden. Proefpersonen voelden bij het zien van de natuur een veel sterkere mate van persoonlijke autonomie; het gevoel dat ze zichzelf konden zijn.

Winter....

De warme, droge lucht in huis, zorgt in de winter vaak voor gesprongen lippen, een schrale huid en statisch haar. Bakjes water bij de verwarming helpen. Net zoals buiten zijn op mistige dagen. Op koude dagen is buiten zijn is in dit geval dan weer niet aan te raden: hoe lager de temperatuur, hoe minder beschermende vetten en talg de huid aanmaakt. Beneden de 8 graden Celsius stopt de aanmaakt zelfs helemaal. De huid sluit dan alle uitgangen af om het lichaam warm te houden. Bescherm jezelf met een voedende olie. Ook hier is de jojoba-olie een aanrader. Ook andere natuurlijke oliën (amandel, druivenpit, sesam, olijf et cetera) voeden de huid en houden deze soepel.

 

Minerale of natuurlijke olie?!

Crèmes die rijk zijn aan minerale oliën leggen daarentegen een gesloten vetlaag op de huid. De huid verstikt; er kan geen zuurstof meer bij komen, en afvalstoffen worden niet meer afgevoerd. Het verschil bij gebruik van minerale oliën of natuurlijke oliën op de huid is duidelijk voelbaar. Bij gebruik van natuurlijke olie voelt de huid zacht en soepel aan. Bij gebruik van minerale olie voel je het hierboven beschreven vetlaagje 'op' de huid liggen. Bij veelvuldig gebruik van minerale olie kan er een paraffineverslaving ontstaan. De huid maakt dan zelf geen huidvetten meer aan en gaat droog aanvoelen wanneer er gestopt wordt met het gebruik van producten met minerale oliën. De huid heeft meerdere weken nodig om te herstellen, met behulp van natuurlijke middelen.

 

Weet je dat je zelf ook heel eenvoudig natuurlijke crèmes, lotions en lippenbalsem kunt maken?! Op verzoek verzorg ik workshops waarin ik je deze vaardigheid graag bijbreng! (zie website – workshops)

 

Medicijnen in water

Hoewel ons kraanwater gezuiverd en goedgekeurd is, heeft het RIVM vorig jaar nog bevestigd dat ons drinkwater steeds vaker lage concentraties medicijnen bevat. Bepaalde stoffen zijn niet weg te filteren. Het betreft vooral pijnstillers, epilepsiemiddelen en antidepressiva. Ook hormonen zoals oestrogeen komen in rivieren en beken terecht via de urine van vrouwen die de anticonceptiepil slikken en via dieren die met hormonen behandeld worden. Deze stoffen stapelen zich op in onze organen en cellen en dragen bij aan de toename van het aantal chronisch zieke mensen.

 

terug naar Nieuws