Deze nieuwsbrief begin ik met goed nieuws! Vandaag heb ik de toezegging gekregen dat, mits ik in december het diploma 'Natuurgeneeskundig therapeut' behaal, al mijn behandelingen per januari vergoed worden door maar liefst 32 zorgverzekeraars! Vol verwachting klopt ons hart... (wordt vervolgd). Vanaf diezelfde datum kun je dan ook terecht voor natuurgeneeskundige consulten. Ook daarover later meer. In deze nieuwsbrief verder achtergrondinformatie over de essentiële oliën die bij de behandelingen worden gebruikt, en over een steeds meer voorkomende klacht: slaapstoornissen. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om dit vermoeiende probleem tegen te gaan.

Met hartelijke groet,

Desiree Smulders


 

Goed verzekerd?

In principe worden vanaf januari 2009 ALLE behandelingen bij BalanZ vergoed. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je goed aanvullend verzekerd bent. Over het algemeen is het nu nog mogelijk om je aanvullende verzekering voor het komende jaar aan te passen. Let daarbij op de maximale vergoedingen voor natuurgeneeskunde (deze term geldt ook voor lichaamsbehandelingen). Er is veel verschil in de mogelijkheden bij de diverse zorgverzekeraars. Vergoedingen kunnen oplopen tot € 1000,- per jaar. De extra te betalen premie is in veel gevallen al snel terugverdiend wanneer je preventief of curatief voor jezelf zorgt! Je kunt voor jezelf uitrekenen hoe vaak je gebruik kunt maken van een behandeling bij de aangeboden vergoeding. Een overzicht van de verzekeraars vind je op de website van de beroepsvereniging www.batc.nl (Beroepsorganisatie Therapeuten & Belangenassociatie Consumenten)

Essentiële oliën

Wie zich al eens bij BalanZ heeft laten masseren, weet dat er gebruik

 

 wordt gemaakt van essentiële olie. Behalve een heerlijke geur, heeft

 

 elke olie zijn specifieke kenmerken. Enkele (algemene) kenmerken

 

 neem ik hier onder de loep, zodat je weet wat je kunt verwachten

 

 van de oliën. Uitgebreide informatie over de geneeskracht vind je op

 

 de website bij Behandeling - Aromatherapie.


 

Psychosomatische werking

 

 

Oliën oefenen een behoorlijke invloed uit op ons welbevinden. Ze

 

werken onder meer kalmerend bij angstaanvallen en slapeloosheid,

 

zij ontspannen bij nervositeit, opgewondenheid en geprikkeldheid.

 


 

Oliën & de huid

 

Huidproblemen zijn vaak de oppervlakkige manifestatie van een

 

dieper gelegen aandoening, zoals een opeenhoping van toxines in het

 

bloed, het uit balans zijn van de hormoonspiegel of nerveuze en

 

 emotionele problemen.

 

 

De oliën kunnen zulke klachten op verschillende niveaus aanpakken.

 

 Ideaal ingrediënt in verzorgingsprodukten, maar ook voor de

 

behandeling van speciale aandoeningen. Denk hierbij bijvoorbeeld

 

 aan brandwonden, blauwe plekken, kneuzingen, eczeem

 

, geinfecteerde wonden, zwemmerseczeem, schimmels, ringworm

 

, littekens, striae, buitensporige transpiratie, luizen, schurft, muggen,

 

 etc.

 

Oliën & het immuunsysteem

 

 

In feite hebben alle essentiële oliën bacterie dodende eigenschappen.

 

 Ze stimuleren de aanmaak van witte bloedlichaampjes en kunnen

 

 besmettelijke ziekten helpen voorkomen en behandelen.


 

Antiseptische en bactericide eigenschappen

 

 

Eerst een klein maar indrukwekkend voorbeeldje: de etherische olie

 

 van citroen bezit opmerkelijke eigenschappen. De onderzoeken van

 

 Morel en Rochais tonen aan dat de damp van deze etherische olie

 

 meningokokken, tyfusbacillen, pneumokokken, staphylococcus

 

aureus en ß-hemolytische streptokokken binnen korte tijd

 

 neutraliseert. De etherische olie doodt tyfusbacillen en stafylokokken

 

 in 5 minuten, difteriebacillen binnen 20 minuten. In vivo getest (op

 

 mensen) reageren de oliën sterker.


 

Andere desinfecterende en resistentievergrotende

 

 eigenschappen

 

 

Bepaalde oliën hebben een antiseptische werkzaamheid (remmen de

 

 ontwikkeling van microben en doden ze); een bacteriestatische en

 

 bactericide werkzaamheid (remmen de vermeerdering van bacteriën

 

 en doden ze); een antibiotische of antivirale werkzaamheid: de

 

verwekkers van gordelroos, herpes, griep en verkoudheid kunnen

 

 succesvol met bepaalde etherische oliën bestreden worden.


 

Stimulering & bevordering het functionele evenwicht

 

 

Daarnaast zijn er diverse oliën met een ontgiftende werking, vooral

 

 door stimulering van uitscheidingsorganen huid, nieren, longen,

 

 darmen, lever en alvleesklier. Enkele oliën versterken de

 

 vaatwanden en stimuleren de centrale en capillaire doorbloeding

 

. Andere oliën voorzien weer de cellen van vitaminen,

 

 spoorelementen en zeldzame mineralen. Zij bevorderen de

 

stofwisseling en celdeling.


Slaapstoornissen

Moeite met inslapen, te vroeg wakker, onrustige slaap, nare dromen...een te groot deel van de bevolking heeft hier af en toe of regelmatig last van. Oorzaken variëren van emoties tot psychische of organische zaken, of simpelweg het gebruik van cafeïne, eetlustremmers of alcohol.


Wat te doen?

Wanneer de oorzaak niet duidelijk is, of niet eenvoudig te elimineren, zijn er vanuit de natuurgeneeskunde volop mogelijkheden om de slaapproblemen te verhelpen. Een eenvoudige start kun je maken door alvast het volgende te checken. Of je er nu wel of niet in gelooft, uit ervaring blijkt dat je het beste slaapt wanneer het hoofdeinde van het bed naar het zuiden wijst en het voeteneinde naar het noorden. Een magnetische oorzaak kunnen elektrische apparaten en leidingen zijn. De elektromagnetische straling van een elektrische wekker of een tv in de stand-by stand is vele malen hoger dan in de rest van de omgeving. Ook de aanwezigheid van een hoogspanningsmast, radio- of tv-zender of zender voor draadloze telefonie in de omgeving kan een behoorlijke stoorzender zijn. En vergeet ook de elektrische vloerverwarming of het waterbed niet!


Verder

Wanneer je hier geen resultaat mee bereikt, kun je denken aan het gebruik van aromatherapie, bepaalde geneeskrachtige kruiden of bach-bloemenremedies (op voorschrift). Voetreflexmassage of accupressuur behoren ook tot de mogelijkheden. Uiteraard kun je bij BalanZ terecht voor meer info.


Zelf (laten) doen!

Met hulp van een partner kun je een eenvoudige massage uit laten voeren die een aantal blokkades oplost die mogelijk een oorzaak zijn van de slaapproblemen. Behandel hiervoor de op het plaatje in de nek aangegeven punten zo'n 10 minuten met behulp van de duimen, die naast elkaar worden geplaatst op elk punt. Oefen daarbij een regelmatige druk uit. Vervolgens mogen de punten op de schedel gedurende 5 minuten met een lichte druk gemasseerd worden, door beide duimen die op elkaar geplaatst zijn. Voeg eventueel essentiële olie van lavendel, rozenhout of sandelhout aan de massageolie toe. Het punt bovenaan de neusbrug tussen de wenkbrauwen kun je zelf met een lichte roterende vingerdruk gedurende 5 minuten masseren bij inslaapproblemen.


Tot slot

Probeer het uur voordat je naar bed gaat iets fijns te doen. Iets waar je rustig van wordt bijvoorbeeld. Wanneer je gaat slapen met malende gedachten of na een spannende film of aangrijpend gesprek, is de kans groot dat je onrustig slaapt en/of moe wakker wordt. Probeer daarom voor je gaat slapen ook de volgende oefening.


Slaap lekker!


Hart-brein coherentie

is gebaseerd op een meditatieve oefening waarbij je een positieve gedachte/herinnering “hecht” aan de warmte en ontspanning in je hartstreek. Als je deze oefening regelmatig doet zul je al snel merken dat de positieve gedachte of het gevoel van dankbaarheid alléén ervoor kan zorgen dat je in FLOW, een tijdloze, volledige aanwezigheid in het moment komt. Dus de herinnering aan de positieve gedachte kan jou en je lichaam in flow brengen.


De oefening

Ga prettig zitten of liggen sluit je ogen. Ga met je aandacht al je lichaamsdelen af van onder naar boven en voel de aanwezigheid van je lichaam. Doe dit zonder oordeel, alles is zoals het is! Misschien wordt je een lichte tinteling in je voeten, ledematen, handen en vingers gewaar. Deze tinteling is de levensenergie, Chi.

Haal een paar maal heel bewust diep en langzaam adem. Begin met het opbollen van je buik, vul dan de ribbenkast, zet hierbij je flanken uit en vul vervolgens de longen met lucht. Volg dan met aandacht de langzame uitademing. Blijf even leeg voor je weer inademt. Doe dit 2 of 3 maal en geniet ervan. Concentreer je op de ademstroom als je uitademt.

Ga over op buikademhaling.
Hierbij bolt alleen je buik op en loopt weer leeg als je uitademt. In wezen doe jij eigenlijk niets (opbollen van je buik) maar ademt jouw lichaam. Als de buikwand zich opbolt wordt het middenrif naar beneden getrokken waardoor er lucht in de longen wordt gezogen. Bij ontspanning van de buikwand en het middenrif ontsnapt de lucht en ademt je lichaam uit.
Bij buikademhaling wordt het centrum van je lichaam aangesproken. De ruimte waar ook de emoties gevoeld kunnen worden.
Bij een hoge ademhaling, een borst ademhaling, zet je de energie als het ware vast. Je kunt er onrustig, zenuwachtig, niet gecenterd van worden. Je energie is niet in balans en dat kun je dan ook voelen.

Zodra je in evenwicht ademt met de buikademhaling ga je met je aandacht naar je hartstreek. Stel je voor dat je door je hart ademt.
Je blijf natuurlijk en ontspannen ademen met de buikademhaling. Forceer niets. Stel je voor dat je bij de inademing zuurstof brengt naar je hart en bij de uitademing afvalstoffen afvoert. Neem hier de tijd voor en voel hoe jouw hart of de ruimte in je borstholte zich ontspant. Ga door totdat je borstholte zich vult met warmte.

Maak contact met het gevoel van warmte of ruimte dat in je borst opkomt. Ga hier in mee met je aandacht en ademhaling. Moedig deze warmte en het gevoel van ruimte aan…

Denk dan aan iets waar je dankbaar voor bent. Vul met deze gedachten van dankbaarheid je borst. Het hart is namelijk buitengewoon gevoelig voor dankbaarheid, en elk gevoel van liefde. Het ontspant zich daardoor direct. (net zoals het zich spant bij minder prettige gedachten!)

Aan het eind van deze oefening of meditatie maak je weer contact met de lichaamsdelen die de stoel of matras raken. Haal een keer diep adem en zucht. Beweeg je tenen en je vingers, draai rondjes met je enkels en je polsen. Draai langzaam je hoofd van links naar rechts.
Open je ogen als je zover bent.

Je kunt je aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief via info@inbalanz.com. Mail je adresgegevens als je voortaan liever een papieren versie ontvangt. En als je vragen of opmerkingen hebt naar aanleiding van deze nieuwsbrief, neem ook dan contact op.

terug naar Nieuws