De zomer kent ook dit jaar weer zijn grillen. Net als de geest. Op het ene moment nog vrolijk, een volgend moment uit het lood geslagen. Of ongeduldig, overbezorgd, angstig, onzeker, eenzaam, moedeloos of zelfs wanhopig. Bach-bloesemtherapie is een prachtig, puur natuurlijk hulpmiddel om de geest te ondersteunen in het herstel van de balanZ! En waar met behulp van de bloesems de eigen kracht toeneemt, mag het gebruik van ziekmakende factoren gerust wat verminderen; een kleine toelichting op de gevolgen van overmatig suikergebruik. Tot slot, in aansluiting op de Bachremedies een inspirerende tekst; toon je kracht!

Met hartelijke groet,

Desiree Smulders


 

Bach-bloesemtherapie

Een uitermate zachtaardige en zeer effectieve manier om in te zetten bij gemoedstoestanden waarbij je wel wat ondersteuning kunt gebruiken. Dat kan zijn bij gebeurtenissen die invloed hebben op je functioneren, zoals (ernstige) lichamelijke klachten of veranderingen in je dagelijkse patroon – ziekte, overlijden, verhuizen, angsten enzovoorts. Maar ook in een persoonlijk groeiproces waarin je even uit je evenwicht bent, biedt de bloesemtherapie een welkome aanvulling.

Bach-bloesems zijn

katalysatoren. Een katalysator maakt iets los, verandert iets, zonder zelf te veranderen. Als groeikatalysator kunnen de bloesems specifieke stagnaties in het bewustwordingsproces weer op gang brengen. Ze werken dus niet 'tegen' iets, maar versterken juist de nog onderdrukte goede eigenschappen. Ze helpen je als het ware te transformeren naar de positieve kant van de eigenschappen die zich tot op dat moment op een minder positieve manier laten zien.

De bloesems kunnen altijd en door iedereen gebruikt worden ongeacht leeftijd of medicijngebruik; ook voor dieren en planten worden de bloesems toegepast.

De bloesems worden ingenomen in druppelvorm – 3 tot 4 maal per dag 4 druppels onder de tong gedurende enkele maanden.

Deze druppels worden persoonlijk gekozen op basis van de 'klachten' en eventueel met behulp van speciale bloesemkaarten; twee personen met ogenschijnlijk dezelfde klachten kunnen dus hele andere bloesems nodig hebben.

 

Suiker en andere vergiften

Niet alleen een disbalans in lichaam en geest kan tot klachten leiden. Ook de overmatige consumptie van gifstoffen heeft een groot effect op onze gezondheid.

In een eerdere nieuwsbrief vermeldde ik al de invloed van de chemische cosmetica die via onze huid ons lichaam binnendringt. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te vervangen door natuurlijke crèmes en deodorant.

Lastiger wordt het met voeding. Vermijden van middelen die ronduit slecht voor je gezondheid zijn is soms wel erg moeilijk...

Zo zijn bijna 70% van de suikers die we tot ons nemen verborgen suikers; letterlijk verborgen in producten waar je ze niet verwacht, bijvoorbeeld een zure azijndressing of een blik erwtjes.

De toevoegingen kunnen enorm hoog zijn. Een blikje gewone cola bevat 21 gram suiker, dat zijn maar liefst 14 theelepels! Let bij de vermelding op de verpakking ook goed op de termen sacharose, lactose, maltose, fructose, glucose, dextrose en invertsuiker. Helaas zijn de meeste zogenaamde suikervrije vervangers niet de ideale oplossing. De kunstmatige zoetstoffen in deze drankjes zoals aspartaam en sacharine zijn nogal omstreden door hun negatieve bijverschijnselen.

Waarom geen suiker

Suiker is een koolhydraat van de slechte soort. Koolhydraten verteren gewoonlijk langzaam in het maagdarmkanaal alvorens ze in de vorm van glucose in het bloed worden opgenomen. Die trage afgifte is nodig voor een gezonde opname. Bij extra inname van suiker komt er plots een te grote hoeveelheid suiker in het bloed.

De bloedsuikerspiegel stijgt en de alvleesklier scheidt insuline af om de suikerspiegel te laten dalen. De bijnier reageert op de te sterke daling met het aanmaken van adrenaline. Het lichaam krijgt pieken en dalen te verwerken die een stoornis in de stofwisseling veroorzaken, wat kan leiden tot suikerziekte of tot chronische vermoeidheid door een uitgeputte bijnier. Hoezo 'energy' drankje?!

Mineralenrover

Door het raffinageproces van suikerbiet naar witte suiker verdwijnen alle vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren en vezelstof, ruim 60 elementen! Wat overblijft is sucrose zonder nagenoeg enige voedingswaarde. Voor de verwerking van suiker onttrekt de spijsvertering daarom de benodigde vitaminen, mineralen en spoorelementen aan het lichaam zelf. Als je dus een hoge suikerconsumptie hebt, is de kans groot dat je een vitaminentekort hebt.

 

Stoelmassage in opmars

En niet voor niks... of juist wel?! Want een simpel rekensommetje leert dat een goede aanvullende ziektekostenverzekering toch al snel 15 behandelingen volledig vergoedt. Je kunt je dan gemiddeld eens in de drie weken laten behandelen; een uitstekende basis om je lichaam en geest de broodnodige ontspanning te brengen! Lees meer over stoelmassages op www.inbalanz.com.

 

 

Ons stressmechanisme

 

Ons stressmechanisme is een nuttig en soms zelfs levensreddend systeem, mits het goed functioneert. De gezonde stresscyclus bestaat uit een lichamelijke golf (de reflex) en een mentaal-emotionele golf achteraf (de verwerking). Tijdens de reflex is het denken geblokkeerd en wordt instinctief voor de beste reactie gekozen (vechten, vluchten, stilhouden). Daarna wordt de stress pas echt bewust verwerkt: denken en voelen...wat is er gebeurd?

 

Elke golf kent vier fasen:

1) de reactiefase – de stressor wordt waargenomen, aanloop om tot maatregelen over te gaan. Kost even wat energie.

2) de verdedigingsfase – instinctieve reactie, lichaam in opperste staat van paraatheid. Kost in korte tijd veel energie.

3) de uitputtingsfase - Energie wordt zeer snel verbruikt.

4) de herstelfase – herstel van het oorspronkelijke energieniveau (in een gezond lichaam).

 

Blokkades in de stresscyclus

 

Afhankelijk van het moment in de cyclus waarop de blokkades ontstaan zijn stresstypes te onderscheiden:

 

1) de inactieve persoon - van nature geneigd stil te vallen, een onvrijwillige 'freeze'-reactie, de motor blijft koud.

2) de stress-manager - heeft moeite om in de herstelfase te raken, tijdens de uitputtingsfase komt er weer een nieuwe verdedigingsfase etcetera; dit leidt tot opbranden.

3) de binnenvetter - staat zichzelf geen verwerking toe, stresservaringen worden onderdrukt, emotionele beroering wordt ontkent en begraven.

4) de piekeraar - problemen ontstaan tijdens de mentaal-emotionele verwerking; blijft maar aan het voorval denken en er vindt geen definitieve afwikkeling plaats.

 

Allen met de nodige klachten van dien...

Voeding, kruiden en natuurlijk de Bachbloesems kunnen hier veel soelaas bieden!

 

 

Delen en inspireren

 

Graag wil ik nog iets delen met iedereen die het maar wil lezen. Het is de tekst die Nelson Mandela uitsprak tijdens zijn inaugurale rede bij de aanvaarding in 1994 van het presidentschap van Zuid-Afrika. Laat je inspireren!

''Onze diepste angst,
is niet dat we niet voldoen.
Onze diepste angst is dat we onmetelijk veel kracht hebben.
Het is ons licht, niet onze schaduw, die ons het meest angst aanjaagt.

We vragen ons af:
Wie ben ik om getalenteerd en krachtig te zijn.
Maar eigenlijk; waarom zou je dat niet zijn?!
Je bent een kind van het leven.

Je dient de wereld niet door je zo klein mogelijk te houden
Er is niets verlichtends aan 'ineenkrimpen' zodat anderen zich bij jou niet onzeker zouden voelen.

We zijn geboren om te stralen, zoals kinderen dat doen.
Wij zijn geboren om het licht dat in ons leeft, te laten schijnen.
Dit bevindt zich niet slechts in enkelen, maar in ons allemaal!

En als wij ons eigen licht durven laten schijnen, geven wij anderen onbewust de toestemming om hetzelfde te doen.
Als wij bevrijd worden van onze angst onszelf zijn en te stralen
bevrijdt onze aanwezigheid automatisch anderen...''

Je kunt je aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief via info@inbalanz.com. Mail je adresgegevens als je voortaan liever een papieren versie ontvangt. En als je vragen of opmerkingen hebt naar aanleiding van deze nieuwsbrief, neem ook dan contact op.

terug naar Nieuws