Deze nieuwsbrief begin ik graag met een dankwoordje voor iedereen die eind vorig jaar bij me is gekomen om een stoelmassage te ondergaan. Dat heeft er in geresulteerd dat ik eind januari examen kon doen en met het toegekende diploma voor een vergoedingsregeling kon zorgen. Verder al wat informatie over een van de nieuwe mogelijkheden die ik inmiddels kan bieden vanuit de hbo-opleiding tot geneeskundig therapeut (ik hoop eind 2008 af te studeren). En tot slot natuurlijk nog wat gezonde tips, want... voorkomen blijft altijd beter dan genezen!

Met hartelijke groet,

Desiree Smulders

 

Stoelmassage vergoed

Nu mij alle benodigde 'nummers' zijn toegekend, worden de stoelmassages van BalanZ vergoed door een flink aantal zorgverzekeraars. Uiteraard zijn de vergoedingen afhankelijk van de verzekeraar en de gekozen verzekering. Volgens KaTa, de beroepsvereniging voor stoelmasseurs, vergoeden nu de volgende verzekeraars: Agis, CZ, Achmea zorg: Zilveren Kruis, Groene Land, PWZ; Interpolis, De Amersfoortse / Fortis ASR, Ohra, Deltaloyd, Lancyr, FBTO, Aevitae, VVAA Top Zorgverzekering.

Je kunt natuurlijk altijd zelf even bij je zorgverzekeraar navragen of zij de stoelmassage vergoeden. Mijn AGB/zorgverlenerscodes zijn:

90035830 en 9014688. Mijn TouchPro licentienummer is 086998 en mijn

KaTa lidmaatschapsnummer is 086998-7137.

 

Voor wie nog niet weten wat ze missen:

De TouchPro® stoelmassage is een drukpuntmassage ter bevordering van de lichamelijke conditie en ter voorkoming van aan het werk gerelateerde ziekten, zoals RSI en de symptomen van stress.
Het is een zeer effectieve manier om de bloedsomloop te bevorderen, de energiebanen beter te laten stromen (zoals ook de Rechter in de strip hierboven ervaart...) en het lichaam in balans te brengen. De massage is gebaseerd op de Japanse drukpuntmassage en wordt over de kleding gegeven op hoofd, rug, nek, schouders, armen, handen en heupen. De massage duurt 15 minuten, en kan naar wens verlengd worden tot 30 minuten. De stoelmassage kan bij BalanZ worden genoten, en is daarnaast zeker een aanrader voor de werksituatie; onder meer om ziekteverzuim te voorkomen. Werkgevers mogen de kosten namelijk als bedrijfskosten opvoeren!

 

Temperamentenleer

Lucht/Vuur/Aarde/Water

Hippocrates beschreef ze al zo'n 400 jaar voor Christus; de vier temperamenten Lucht, Vuur, Aarde en Water. Zijn theorieën zijn door verschillende mensen verder uitgewerkt en aangepast. In de 'moderne' indeling geven de vier temperamenten die we allemaal in ons hebben, eenvoudige handvatten om beter om te gaan met de karaktereigenschappen die we hebben; die we met vreugde omarmen of wellicht proberen te onderdrukken.

Met een gezichtsdiagnose en een vragenlijst kunnen we je geboortetemperament en een eventueel afwijkend huidig temperament vaststellen. Hoewel iedereen alle temperamenten in zich heeft, is er altijd een temperament dat overheerst. Dit termperament kan versterkt worden en er kunnen bruggen geslagen worden tussen het geboortetemperament en het huidige temperament. Je krijgt aanwijzingen voor je voeding, hobby, beweging en sport, kleurgebruik, creativiteit en algemene tips voor het dagelijks leven.

Voorbeeld

Een aardetype houdt bijvoorbeeld van duidelijkheid en veiligheid. Dit type heeft tijd nodig om vertrouwen te stellen in een nieuw patroon en zo de blokkade te slechten. Eenmaal overtuigd, zijn ze niet meer te stoppen. Het aardetype dat 'vastroest' in starheid wordt een melancholicus. Diepe indrukken geven diepe pijn. Aardetypes krijgen sneller problemen met harde/droge weefsels zoals botten, spieren, huid, nagels en haren en doen er daarom goed aan voeding te voorzien van extra calcium. In de hobbysfeer versterkt het aardetype zijn goede eigenschappen door te gaan tuinieren, bij sporten kun je denken aan boswandelingen en duursporten, creatief met klei, beeldhouwen, ambachtelijk werk.

Iemand die zowel aarde als lucht in zich heeft, kent de conflicten: het 'luchtige' type dat van het een naar het ander wil dwarrelen kent ook de eigenschappen van de aarde die regelmaat en duidelijkheid nodig heeft. Een mooie brug is in dit geval te bouwen door deze persoon te laten trommelen: leef je uit, maar wel in een vast ritme.

Door beide eigenschappen op deze manier tot uiting te laten komen, verdwijnen frustraties en zit de persoon beter in z'n vel, wat ook weer een goede gezondheid bevordert. Want lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Dit is uiteraard maar een korte beschrijving, slechts bedoeld om een beeld te geven van de bedoeling. Wanneer je hiermee aan de slag wil, wordt er gekeken naar wat er bij jou persoonlijk past.

Het is de bedoeling dat de temperamentenleer een vast onderdeel wordt van een geneeskundig consult wanneer ik eenmaal afgestudeerd ben als geneeskundig therapeut. Zolang hoef je echter niet te wachten, want deze methode kan ook op zichzelf staand, of in combinatie met de overige behandelingen van BalanZ prima worden ingezet!

Schoon het voorjaar in

Nadat we al dan niet snotterend najaar en winter hebben doorlopen, kan het geen kwaad om het lichaam te ondersteunen met een voorjaarsschoonmaak. Vooral de lever, die volgens de oosterse traditie in het voorjaar de meeste energie heeft, kan vóór die tijd best een preventieve reiniging gebruiken. Een goed middel hiervoor is de Trias kuur van de firma Heel, die lever, milt en lymfe ondersteunt. Deze kuur is verkrijgbaar via een reformzaak. De kuur bestaat uit druppeltjes die gedurende een kleine 3 weken ingenomen moeten worden. Uiteraard is het wel zaak om dan ook overige (slechte) eetgewoonten aan te pakken, omdat het anders weinig blijvende waarde heeft.

Een andere optie voor een goede voorjaarsschoonmaak is het volgen van een korte en milde darmreinigingskuur. Deze doe-het-zelf kuur bestaat uit het tijdelijk aanpassen van je maaltijden naar minder zware/voedzame producten en juist extra vitaminen en mineralen en kan daarom prima in het dagelijks bestaan ingebouwd worden. Terwijl deze kuur ten opzichte van de strengere kuren nauwelijks bijwerkingen geeft, kan er wel een goed resultaat bereikt worden in de vorm van minder overtollige pondjes, schonere darmen, een fitter gevoel en meer energie, een betere uitstraling, een bijdrage aan je conditie en een frissere en mooiere huid, nagels en haren. Op verzoek geef ik je per mail of telefoon nadere informatie over deze kuur die je zonder meer thuis uit kunt voeren met voedingsmiddelen die gewoon bij de supermarkt/reformzaak te koop zijn. Bij eventuele klachten aan het spijsverteringsstelsel kan de kuur aangepast worden of verrijkt met bepaalde kruiden of voedingsstoffen. In dat geval is er natuurlijk wel een uitgebreider consult nodig.

 

Toetjes als voorafje

Waarom je altijd zo'n last hebt van je lijf als je na de maaltijd nog een zoet toetje eet?

Stel je je maag voor als een soort zak waarin zoutzuur zit wat het eten helpt te verwerken. Als je die maag vult met een volle maaltijd en je houdt boven nog 'wat ruimte over voor het toetje', dan heeft je lichaam een klein probleem. De suiker uit het zoete toetje bereikt niet meer het zoutzuur dat het suiker zou moeten vernietigen. Doordat de voeding niet verteerd kan worden gaat 't gisten. De volle gistende maag drukt tegen het middenrif, met alle bekende gevolgen van dien. Dus: zoetigheid eerst!

Je kunt je aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief via info@inbalanz.com. Mail je adresgegevens als je voortaan liever een papieren versie ontvangt. En als je vragen of opmerkingen hebt naar aanleiding van deze nieuwsbrief, neem ook dan contact op.

terug naar Nieuws