De zomer loopt nu echt ten einde. Ondanks dat, moeten we dit jaar voor het warme zomergevoel in onze herinnering terug naar het voorjaar, of erger nog, naar vorig jaar. Dat kán ook makkelijker: Je kunt jezelf eenvoudig wat extra warmte gunnen door een bezoek aan de sauna, te genieten van een hete kruidenstempel massage of door je eigen lichaamswarmte te optimaliseren met een ontspannende (voetreflex)massage ….

Behalve de mogelijkheden binnen BalanZ bied ik ook graag achtergrondinformatie. Ik heb ’t een en ander verzamelt waarvan ik hoop dat je er je voordeel mee kunt doen!

 

Met hartelijke groet,
Desiree Smulders

  
 

 

Voetdiagnostiek

Voeten bevatten meer informatie dan je op het eerste oog zou denken. De stand van de voeten en tenen, de breedte van voeten, de gesteldheid van de huid, eventuele oneffenheden… allemaal hebben ze hun eigen verhaal. Door het bestuderen van de voeten is het mogelijk om te zien hoe iemand in het leven staat. Dit kan een stukje herkenning geven op allerlei gebieden. Het kan dan ook helpen om bepaalde aangeleerde patronen die spanningen of onrust veroorzaken te herkennen zodat de voetenbezitter ermee aan de slag kan gaan. Tijdens de voetreflex massage is deze kennis nuttig om de massage af te stemmen op eventuele klachten.

Daarnaast zijn karakteristieke kenmerken van de voeten van familieleden verbonden aan de individuele gezondheid en de communicatie met elkaar. Zo kunnen gezinsleden elkaar leren begrijpen en accepteren.

Op dit moment ben ik nog doende om me een en ander eigen te maken. Ik ben zelf erg enthousiast over de extra dimensie die dit geeft.

 

Baby en peutermassage

Kinderen hebben vanaf hun geboorte een intense behoefte om aangeraakt te worden. Voor die tijd waren zij gewend aan continu contact en warmte van de moeder. Na de geboorte is die continuïteit verdwenen. Natuurlijk wordt er regelmatig geknuffeld en met de borstvoeding wordt er meer dan alleen voeding doorgegeven. De verandering in het jonge leventje is echter enorm groot.

 

Massage van baby en peuter is  waardevol door de liefdevolle aanrakingen. Een massage kan daarbij rustgevend werken bij darmkrampjes, overgevoeligheid en onrust. Het draagt bij aan een regelmatig slaapritme en een betere spijsvertering. Bij het masseren moeten er zo min mogelijk afleidende prikkels zijn; rust is de basis voor het maken van echt contact. Datzelfde geldt voor massage van peuters. Zij zijn nog gevoeliger voor afleidende prikkels. Daarom kan het handig zijn om voor de massage eerst wat (muziek) spelletjes te gebruiken waar ze rustig van worden. Door de ritmische aanraking leert het kind dat het mag zijn zoals het is. Daardoor is er ruimte om opgebouwde spanning en verdriet te ontladen.

De massagetechnieken zijn eventueel eenvoudig aan te leren zodat ouders er thuis een vervolg aan kunnen geven. Het is daarbij wel belangrijk dat de massage goed opgebouwd wordt. Door de zachte massage wordt de band tussen kind en ouders versterkt. Door goed op de reactie van het kind te letten leert de ouder ook de lichaamstaal (her)kennen.

 

Hoofdmassage

Als extra onderdeel van een behandeling kan hoofdmassage toegepast worden. Deze massage combineert technieken van stevige druk met zachte strijkingen. Spanningen die zich in het hoofd hebben vastgezet komen los en geblokkeerde energie kan weer volop stromen.

 

Een gevoel van ontspanning, een verbeterd denkvermogen en vermindering van hoofdpijnen zijn het gevolg van regelmatige massage van het hoofd. Ook de bloedsomloop van de hoofdhuid wordt gestimuleerd, waardoor de massage haargroeibevorderend en roosbestrijdend werkt.

  

Eventueel kan bij de massage de ‘prikkel’ worden ingezet. Deze doordachte massagehulp is grotendeels gemaakt van koper. Daardoor werkt het als een geleider voor de verdeling van energie.

 

Volop ontspanning en rust dus.

Eén nadeel zit er echter wel aan de hoofdmassage, maar dat zie je pas als je thuis weer in de spiegel kijkt!

 

De infrarood sauna

Uit reacties van bezoekers merk ik dat vooral de werking van de klassieke sauna bekend is, maar die van de infrarood sauna in mindere mate. Terwijl de infrarood sauna juist op veel gebieden zijn voordelen heeft. Er zijn legio wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat de infraroodstraling veel goed doet.

De straling en warmte van de infrarood sauna hebben een voordelige werking op de gezondheid. De infrarood straling verbetert het afweersysteem, helpt bij spieraandoeningen en gewrichtsaandoeningen en  vermindert huidaandoeningen zoals acne en psoriasis.

De infrarood sauna straalt dieptewarmte uit, die door het lichaam wordt geabsorbeerd. Bloedvaten worden wijder en zorgen voor een betere doorbloeding. Vetzuren worden opgelost en verdwijnen met vele andere afvalstoffen uit het lichaam. De hartslag neemt iets toe, waardoor een passieve fitnesstraining ontstaat.

Afvalstoffen / Afweersysteem
In een traditionele sauna transpireer je water en natrium. In een infraroodstralingsauna is het mogelijk om zware metalen als lood en zink en andere afvalstoffen kwijt te raken. Door de warmte van de infrarood sauna gaan de bloedvaten open staan. De huid gaat transpireren en zo raak je afvalstoffen kwijt. De infraroodstraling veroorzaakt een koortsreactie die virussen en bacteriën kan doden. Het aantal witte bloedcellen neemt op die manier toe en versterkt het afweersysteem.
Een persoon met een gemiddelde conditie kan in een infraroodcabine makkelijk een halve liter transpiratievocht afscheiden en daarbij 300 Kcal. verbruiken. Dit komt overeen met een inspanning zoals 3.5 tot 5 km. hardlopen.

Spier/Gewrichtsaandoeningen
De warmte van de infrarood saunacabine versoepelt het spierweefsel en stimuleert de bloedsomloop. De spierspanning neemt af en de ledematen verstijven minder. De pijn van ontstoken gewrichten neemt daardoor af. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met reumatoïde artritis al na één saunagang van een half uur aangaven dat pijn en stijfheid met 40% verminderd waren. Het gebruik van een infrarood saunacabine heeft ook een positieve invloed bij gespannen spieren en schouders. Voor sporters die last hebben van blessures is het gebruik van een infrarood saunacabine ook aan te raden. Pijnlijke en geblesseerde spieren herstellen sneller. Door de verhoogde bloedcirculatie wordt er meer zuurstof toegevoegd aan de spieren. De verhoogde bloedcirculatie zorgt er ook voor dat afvalstoffen zoals melkzuur afgevoerd worden, waardoor het lichaam weer minder snel verzuurt.

Huidaandoeningen
Door de straling van de infrarood sauna wordt de huid diep gereinigd en gaat de huid transpireren. De dode huidcellen worden verwijderd en de huid gaat minder schilferen. Klachten van de huidaandoeningen zoals acne en psoriasis verminderen hierdoor aanzienlijk.

Enkele voordelen op een rijtje:
Stofwisseling wordt sterk geactiveerd ; ☼  Voedselvoorziening van de cellen verbetert ; ☼  Bouwt stofwisselingsslakken af  ; ☼  Helpt milieugifstoffen uit te scheiden en vermindert sterke lichaamsgeuren ; ☼  Stimuleert het immuunsysteem en het zelfgenezingsmechanisme ; ☼  Versnelt de afbraak van lichaamsvet ; ☼  Houdt hart en bloedsomloop gezond en sterk ; ☼  Zorgt voor ontspanning van de spieren ; ☼  Helpt bij het verminderen van cellulitis omdat dit een gelachtige substantie is die bestaat uit water, vet en afvalproducten die zich net onder de huid bevinden. Door de afvoer van dit vet wordt op deze plaatsen de huid strakker ; ☼  Vermindert nervositeit, depressiviteit, hoofdpijnen en buikpijnen bij menopauze syndroom  ; ☼ Geeft een heerlijk ontspannen gevoel....

 

Genoemde voordelen zijn slechts een greep uit de informatie die beschikbaar is. Bij belangstelling stuur ik graag meer informatie toe.

Voor regelmatig gebruik van de infraroodsauna is dus voor elke gezonde persoon wel een reden te vinden! Ook om de kosten hoef je het niet te laten. Je investering voor een half uur infrarood sauna + een verkwikkende douche bedraagt slechts  € 7,50.

 

Je kunt je aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief via info@inbalanz.com. Mail je adresgegevens als je voortaan liever een papieren versie ontvangt. En als je vragen of opmerkingen hebt naar aanleiding van deze nieuwsbrief, neem ook dan contact op.

terug naar Nieuws