Sauna

Kort samengevat zorgt de sauna voor iedereen zonder specifieke gezondheidsklachten voor het trainen van het lichaam, het verversen van de vochtreserves, het opbouwen van weerstand en het geven van rust en ontspanning voor lichaam en geest.

Wat gebeurt er met het lichaam in een saunacabine?
Het logische antwoord is natuurlijk: het wordt warm. Het duidelijkst merkbare gevolg daarvan is dat de huidporiën zich openen en de zweetkliertjes die zich verspreid over ons lichaam bevinden aan het werk gaan. Via de verdamping van het transpiratievocht op de huid probeert het lichaam de temperatuurstijging te beheersen. Toch schijnt de temperatuur van de huid zelfs met 10 graden Celsius te stijgen. Dat betekent dat de stofwisselingsprocessen in de cellen waaruit de huid is opgebouwd versneld worden. De sauna levert een prima vorm van vaatgymnastiek, door de afwisselende werking van de hete sauna (vasodilatatie) en de koude douche (vasoconstrictie).

Ontspanning
Hoe druk je leven ook is buiten de sauna, binnen ben je dat al snel vergeten. Dat komt door de hoge temperatuur in de cabine en de rust die er heerst. De warmte ontspant als het ware niet alleen de spieren maar ook de zenuwen. De afkoelfases maken het gevoel van totale ontspanning compleet.

Afvalstoffen
De belangrijkste uitwerking van de sauna blijkt wel die op de huid te zijn. Door de zweetproductie, de natuurlijke manier om de lichaamstemperatuur in stand te houden, wordt de huid als het ware van binnenuit schoongewassen. Alle verontreinigingen en afvalstoffen zoals mineralen en vetzuren komen vanuit de poriën naar buiten. Door de afwisseling van opwarmen, afkoelen en rust, ondergaat de huid een soort gymnastiek en worden er natuurlijke huidvetten aangemaakt die een zeer goede uitwerking hebben. Door de warmte verwijden de bloedvaten en de poriën van de huid zich; bij het afkoelen gebeurt het tegenovergestelde. De doorbloeding van de huid wordt nu behoorlijk geactiveerd en een goede doorbloeding reinigt de huid van binnenuit. Overtollige dode huidcellen die de huid een wat vaal uiterlijk kunnen geven verdwijnen ook: door het transpireren worden ze losgeweekt en onder de douche spoel je ze af. Het resultaat: een zachte, schone en stralende huid!

Afweerverhogend
Ook het reageren van het lichaam op warmte en kou wordt in de sauna getraind. Er worden tijdens het verblijf in de warmtecabine afweerstoffen tegen infecties aangemaakt, die ervoor zorgen dat je minder vatbaar bent voor verkoudheid en griep. De sauna kan ook de afweer van onze luchtwegen verhogen. Wie regelmatig in de sauna gaat heeft in de winter minder last van kou en in de zomer minder van de warmte ...

 

Rondje sauna

Haast? Dat is er in de sauna niet bij. Hier doe je alles lekker op je gemak. De juiste volgorde is daarbij belangrijk, want dan profiteer je 't meest van het ontspannende effect.

Voorbereiding
Een rondje sauna begint met een bezoek aan het toilet. Daarna neem je een warme douche en droog je jezelf goed af. Vervolgens bereidt een warm voetenbad je lichaam alvast voor op de warmte. Het transpiratieproces wordt op gang geholpen.

In de cabine
Dan stap je de saunacabine in met een groot badlaken. Op de onderste bank is de temperatuur lager dan bovenin. Kies een plekje uit om te gaan liggen of zitten op je badlaken. Hou je benen op dezelfde hoogte als je lichaam, zodat het lichaam gelijkmatig warm wordt. Ga na een minuut of tien (minder mag ook) altijd nog even twee minuten rechtop zitten - het liefst op de onderste bank - om je lichaam te laten wennen aan de verticale houding. Nu is het tijd om af te koelen.

Afkoelen
Uit de sauna, eerst even naar buiten. Adem de frisse buitenlucht in. Gebruik voor de verdere afkoeling koud water. Begin bij de voeten, en werk langzaam in de richting van het hart. Dan stap je onder de koude douche. Dat maakt dat je je echt helemaal als herboren voelt! Vergeet trouwens niet om ook je hoofd af te koelen, anders zou je hoofdpijn kunnen krijgen. Droog je goed af en neem weer een warm voetenbad om je lichaam te helpen wennen aan de normale temperatuur.

Rust
Het lichaam is na een saunagang toe aan rust. Daarom is het goed om ruime tijd te ontspannen. Je kunt gaan lezen of lekker in een luie stoel gaan liggen. Vergeet niet te drinken, want je raakt tijdens een saunagang behoorlijk wat vocht kwijt!

Tips

Dit neem je mee:
      Twee grote badlakens (voor af te drogen en om op te liggen)
       Badjas
       Badslippers
       Eventueel producten voor lichaamsverzorging
      
Cd’s met je favoriete muziek
      
Eventueel drankjes en een versnapering

Drinken voor of na het saunarondje?

Door (water) te drinken vóór de saunagang wordt voornamelijk het zojuist genuttigde vocht weer afgescheiden, niet de onderliggende afvalstoffen. Een geoefend saunabezoeker 'verliest' over het algemeen zo'n halve tot anderhalve liter vocht per saunabezoek. Met het transpiratievocht wordt er echter niet alleen maar vocht (= water) aan ons lichaam onttrokken, maar bijvoorbeeld ook melkzuren die na een grote lichamelijke inspanning in de weefsels zijn achtergebleven. Het lichaam wordt zo door de van binnenuit aangevoerde bestanddelen van het transpiratievocht als het ware schoongespoeld. Deze regelmatige opruiming van stofwisselingsresten en van stoffen die na ziekte zijn blijven hangen is een van de belangrijkste 'diepte-effecten' van het saunabaden. De goede dieptewerking van de sauna wordt het minst verstoord als je het aanvullen van de vochtreserve door te drinken kunt uitstellen tot na afloop van de saunagang.

Zonnehemel

Na een rondje sauna bruin je sneller. De poriën van de huid staan dan snel open en de huid is optimaal schoon. Als je snel verbrand kun je beter voor de sauna gaan zonnen.

Tegenindicaties

Bij bepaalde klachten is het niet goed om de sauna te bezoeken. Mensen met klachten zoals een hoge bloeddruk, nierinsufficiëntie en infecties zoals griep en koorts, en ook hartpatiënten kunnen beter voor het bezoeken van de sauna met een arts te overleggen of dit raadzaam is. Bij twijfel: altijd eerst een arts raadplegen. Drink geen alcohol wanneer je naar de sauna gaat. Daar kun je je niet lekker van gaan voelen en bovendien werken de sauna en alcohol beide bloedvatverwijdend en in combinatie is dat niet optimaal.

 
terug naar Behandelingen  
terug naar Sauna