Fytotherapie

Het gebruik van planten, bloemen en kruiden als geneesmiddel is ongetwijfeld de oudste en meest veelomvattende geneeswijze die we kennen. Sinds mensenheugenis worden er kruiden verzameld en samengevoegd, een kunst die van generatie op generatie is overgedragen. Met de komst van chemisch vervaardigde geneesmiddelen hebben de kruiden lange tijd terrein verloren, alleen bij de 'primitieve' volkeren is men de remedies trouw gebleven. Het is eigenlijk van recente datum dat de kruiden zijn 'her-ontdekt' en niet alleen omdat ze goedkoop en overal te vinden zijn, maar vooral omdat ze door de natuur gegeven zijn en daarom veilig en betrouwbaar.

De naam fytotherapie komt van de woorden phuton = plant en therapeia = geneeskundige behandeling.

Fytotherapie wordt gedefinieerd als de wetenschap die zich bezighoudt met de toepassing van plantaardige geneesmiddelen bij de behandeling en genezing van ziekten. Hoewel we ons in de kruidengeneeskunde ook richten op specifieke klachten, gaan we er toch van uit dat het kruid de mens, behalve op materieel, lichamelijk niveau ook psychisch en energetisch zal beïnvloeden.

Fytotherapie werkt anders dan de orthodoxe (of 'reguliere') geneeskunde. Kruiden hebben als doel de eigen lichaamsfuncties te stimuleren en ons van giftige stoffen te bevrijden. Hierdoor wordt de balans in het lichaam gecorrigeerd en wordt het lichaam schoon. Net als bij de synthetische geneesmiddelen, die in de reguliere geneeskunde worden gebruikt, bestaan er veel kruiden die een bacterie- en virusdodende kracht hebben, maar in tegenstelling tot de synthetische hebben ze geen bijwerkingen en geven ze vaak een sneller resultaat.

Fytotherapeutica hebben een aantal voordelen: ze hebben geen of nauwelijks bijwerkingen; ze werken niet verslavend; ze kunnen vaak worden ingezet naast reguliere medicijnen om de bijwerkingen hiervan te verminderen of om de medicatie te verlagen (in overleg met de voorschrijver). Het is echter niet zo, dat alle kruiden schadeloos ingenomen kunnen worden. Raadpleeg daarvoor altijd een erkend therapeut.

terug naar natuurgeneeskundig consult